Wanneer vallen de feestdagen in 2021?

Naast het opschonen van uw mailbox, bijwerken van uw contacten, beantwoorden van berichten die zijn blijven liggen en andere administratieve klusjes, is het na de feestdagen belangrijk om ook nu al aan ontspanning te denken voor 2021. Hieronder vindt u de feestdagen van 2021, om alvast in uw agenda te zetten.

Of iets een nationale of officiële feestdag is, zegt in principe niets over of een werknemer die dag moet werken. Er is geen wet waarin staat dat bepaalde feestdagen altijd vrije dagen zijn voor medewerkers. Dat is een afspraak die in de cao of in het personeelsreglement van een organisatie moet zijn vastgelegd. In de praktijk is vaak geregeld dat medewerkers een toeslag krijgen als ze op een officiële feestdag moeten werken.

Feestdagen uit de Algemene termijnenwet

De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2021 als volgt:

  • Nieuwjaarsdag: vrijdag 1 januari 2021
  • Goede Vrijdag: vrijdag 2 april 2021
  • Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 4 en maandag 5 april 2021
  • Koningsdag: dinsdag 27 april 2021
  • Bevrijdingsdag: woensdag 5 mei 2021
  • Hemelvaartsdag: donderdag 13 mei 2021
  • Pinksteren (eerste en tweede Pinksterdag): zondag 23 mei en maandag 24 mei 2021
  • Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag): zaterdag 25 en zondag 26 december 2021

Steeds vaker afspraken over andere feestdagen in cao

Waarschijnlijk heeft uw organisatie ook te maken met andere feesten, zoals het islamitische Suikerfeest (Eid-al-Fitr, donderdag 13 mei 2021) of hindoeïstische Lichtjesfeest (Divali, donderdag 4 november 2021). In steeds meer cao’s zijn niet alleen meer afspraken gemaakt over de christelijke feestdagen.

Veel te regelen rondom feestdagen en werk

Een feestdag vormt voor veel werknemers een welkom rustmoment van hun dagelijkse werk, maar voor organisaties is het soms een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat werkgevers en leidinggevenden moeten regelen met betrekking tot feestdagen, zoals parttimers compenseren voor feestdagen die op hun vaste vrije dag vallen en bepalen hoe het kerstpakket fiscaal gezien het voordeligst (tool) kan worden geregeld. Rendement heeft alle aandachtspunten verzameld in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.

Bron: HR Rendement