Tips voor gezond thuiswerken

thuiswerkenDe lockdown is opnieuw verlengd en deskundigen voorspellen een derde coronagolf. Het ‘zo veel mogelijk thuiswerken’ zal dus nog wel even duren. Wat is ervoor nodig om tijdens het thuiswerken onder niet altijd optimale omstandigheden gezond te blijven?

Niet iedere thuiswerkplek is berekend op langdurig gezond werken. Goed kunnen zitten en goed afgestelde apparatuur gebruiken, is echter wel een voorwaarde om thuiswerken vol te kunnen houden zonder klachten te ontwikkelen. Daarnaast is het erg belangrijk om regelmatig even te pauzeren en van houding te wisselen. Juist door langdurig en ingespannen in één houding te werken, ontstaan klachten.

Eigen ‘beweegmomenten’ creëren

Bewegen is sowieso belangrijk, omdat bewegingsmomenten door de lockdown schaars zijn geworden. Sportscholen zijn dicht, fietsen van en naar de trein of het werk hoeft op dit moment niet en lunchwandelen met collega’s zit er ook niet in. Iedereen moet dus zijn eigen ‘beweegmomenten’ creëren, ook om de coronakilo’s te voorkomen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Het advies om regelmatig de handen te wassen, bestaat nog steeds. Reinig bovendien op gezette tijden muis en toetsenbord. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning om somberheid te voorkomen. Werk dus niet te lang door. Zoek ook bewust het contact met collega’s en vrienden en neem voldoende nachtrust.

Bron: HR rendement