Snel bijtelling voor fiets van de zaak berekenen

Sinds 1 januari 2020 bestaat er een forfaitaire bijtelling voor ter beschikking gestelde fietsen aan werknemers. Deze bijtelling bedraagt op jaarbasis 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Op Rendement.nl vindt u een handige tool om de nettokosten te berekenen.

Sinds 1 januari 2020 hoeft een werkgever geen ingewikkelde berekening meer te maken voor het privégebruik van een fiets van de zaak. Voortaan geldt er namelijk een vaste bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Stelt een werkgever bijvoorbeeld een fiets ter beschikking ter waarde van € 1.200 die de werknemer ook privé gebruikt? Dan telt de werkgever jaarlijks € 84 (7% x € 1.200) bij het belaste loon van de werknemer. Dat komt neer op € 7 per maand. Op Rendement.nl staat een handige online rekentool om de nettokosten van de fiets te berekenen (tool).

Fiets blijft eigendom van werkgever

Bij het ter beschikking stellen van een fiets krijgt de werknemer de fiets in bruikleen. De werkgever blijft dus de eigenaar van de fiets, de werknemer krijgt alleen het gebruiksrecht. Dit werkt op dezelfde manier als bij de auto van de zaak; voor het voordeel dat de werknemer heeft van het privégebruik van het voertuig, geldt een vaste bijtelling.
Gaat een werknemer uit dienst? Dan kan hij na overleg met de werkgever de fiets overnemen. Hij kan dit al afspreken voor het einde van de leasetermijn.

Vervoer vanwege de werkgever

Omdat het bij een ter beschikking gestelde fiets gaat om zogenoemd vervoer vanwege de werkgever, kan de werknemer niet ook nog een onbelaste vergoeding krijgen voor de met die fiets gemaakte kilometers.

Bron: HR Rendement