Personeel gezocht voor zoektocht naar personeel

Werkgevers die een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen via de NOW, doen twee keer een aanvraag bij UWV: eHet aantal vacatures is al voor een langere periode bijzonder hoog, maar tegelijkertijd is er een tekort aan HR-professionals en recruiters om de vacatures ingevuld te krijgen. Voor HR-professionals die een nieuwe baan zoeken, valt er momenteel wat te kiezen.

Volgens Indeed behoorden HR-vacatures zelfs tot de meest aangeboden banen in 2021. Op de vacaturesite lag in november 2021 het vacatureniveau voor HR-professionals 64% boven het niveau van voor de coronacrisis! Het gaat niet alleen om functies als HR-officer of -adviseur, maar ook om stagiairs voor de HR-afdeling. Voor HR-professionals die twijfelen over hun huidige baan en op zoek zijn naar verandering aan het begin van dit jaar, lijkt het nu een goed moment om te zoeken.

Maatregelen om personeelstekort tegen te gaan

Werkgeversvereniging AWVN publiceerde in december een ledenonderzoek naar de tekorten op de arbeidsmarkt. Hierbij gaf 11% van de werkgevers aan last te hebben van een personeelstekort op het gebied van HR en recruitment. Dit percentage valt echter nog in het niet bij de tekorten die ervaren worden in functiecategorieën als techniek (66%), productie (43%), ICT (28%) en logistiek (27%). Werkgevers proberen de tekorten op allerlei manieren tegen te gaan: aanbrengpremies, hogere beloningen, het inhuren van flexkrachten, andere werkprocessen, meer mogelijkheden voor scholing enzovoort. De AWVN pleit voor maatregelen op landelijk niveau en heeft samen met VNO-NCW en MKB-Nederland aangekondigd er in het cao-overleg afspraken over te willen maken.

Nieuwe website voor overstap naar kansrijk beroep

Werkgevers met tekorten op de arbeidsmarkt zijn mogelijk gebaat bij contact met werkgevers met een overschot aan personeel. Door een samenwerking tussen de partijen kunnen van-werk-naar-werktrajecten ontstaan. Om de overstap naar kansrijke beroepen en sectoren te vergemakkelijken, hebben VNO-NCW en MKB-Nederland nlwerktaanwerk.nl gelanceerd. Een werkgever die personeel probeert te werven of juist werknemers op een geschikte plek bij een andere werkgever wil onderbrengen, kan zich melden bij de helpdesk van nlwerktaanwerk.nl.

Werving en selectie automatiseren?

Wil je het Werving en selectie proces automatiseren en ben je AFAS klant? Dan zijn er diverse mogelijkheden om jouw Werving en Selectie proces te automatiseren. In Werving en selectie registreer je vacatures en sollicitanten en de voortgang van sollicitatiegesprekken. Als je een sollicitant in dienst neemt, kun je deze in dienst melden zonder dat je zijn gegevens opnieuw moet vastleggen. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Evelien Walsh.

Bron: HR Rendement