Loondoorbetaling bij ziekte op de schop?

De loondoorbetalingsplicht bij ziekte ligt veel mkb-ondernemingen zwaar op de maag. In de Tweede Kamer gaan geluiden op om deze termijn terug te brengen naar één jaar of een uitzonderingspositie in te voeren voor hele kleine ondernemingen.

medical109Wordt een werknemer van uw bv ziek, dan moet u hem twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Bovendien heeft u een re-integratieverplichting. Zeker als u een kleine bv heeft, vormt een zieke werknemer een flinke belasting. Veel kleine ondernemingen zijn daarnaast huiverig om vaste werknemers in dienst te nemen. Een meerderheid van de Kamer wil dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een alternatief plan komt om kleine ondernemingen te ontzien. Zo wil de VVD dat u werknemers alleen nog door moet betalen als de ziekte op de werkvloer is veroorzaakt.

Doorbetalingsperiode mogelijk naar één jaar
In de plannen van de VVD moeten werknemers dan zelf bepalen of en hoe ze zich voor loondoorbetaling bij ziekte willen verzekeren. Zo komt er meer verantwoordelijkheid bij de werknemer te liggen. Uit onderzoek van de minister kwam naar voren dat maar liefst 45% van de ondernemingen moeite heeft met de verplichting van loondoorbetaling. Zo’n driekwart van de ondernemingen is verzekerd voor dit risico, maar dit is niet voor alle ondernemingen op te brengen.

Bron: Rendement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *