Dga is nog steeds geen ondernemer

Ook al voelt u zich als dga een ondernemer, fiscaal gezien bent u gewoon een werknemer en aanmerkelijkbelanghouder. U kunt als dga dus niet profiteren van voordelen die IB-ondernemers genieten zoals de mkb-winstvrijstelling. Een dga ondervond dit onlangs bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het draaide in deze zaak om een dga die over zijn loon de mkb-winstvrijstelling in aftrek had gebracht omdat hij vond dat hij als dga een ondernemer was die recht had op de voordelen die gelden voor IB-ondernemers. Toen de inspecteur de aftrek weigerde, stelde hij voor Rechtbank Gelderland dat er sprake was van ongelijke behandeling, maar helaas voor hem oordeelde de rechter in het voordeel van de fiscus. De dga liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep.

Aanmerkelijkbelanghouders zouden gediscrimineerd worden

Ook in hoger beroep was de dga van mening dat hij als aanmerkelijkbelanghouder gediscrimineerd werd. De mkb-winstvrijstelling is 12% van de winst die een ondernemer geniet uit één of meer ondernemingen. De dga vond dat hij ook ondernemer was, aangezien hij als dga een ondernemersrisico liep door borg te staan voor de schulden van de bv. De rechter vond dit niet overtuigend. Volgens de wet is een dga namelijk geen resultaatgenieter, aangezien hij zowel loon uit dienstbetrekking geniet en inkomen uit aanmerkelijk belang. De IB-ondernemer geniet inkomen door winst uit onderneming, en dat geldt dus niet voor een dga.

Bron: Rendement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *