Vragen over: bijtelling voor een fiets van de zaak

Sinds 1 januari 2020 geldt er een forfaitaire bijtelling voor terbeschikkinggestelde fietsen. Hoe werkt deze bijtelling precies en waar moeten werkgevers rekening mee houden?

Als de werknemer de fiets van de zaak voor woon-werkverkeer mag gebruiken, gaat de Belastingdienst ervan uit dat de fiets ook voor privégebruik ter beschikking staat. Voor dit privégebruik moet de werkgever per kalenderjaar een bedrag bij het loon tellen.

Hoe hoog is de bijtelling?

De bijtelling op het loon is 7% van de consumentenadviesprijs (inclusief BTW) van de fiets. Dit is ook van toepassing op een elektrische fiets en een speed pedelec. Als een werknemer dus een elektrische fiets ter beschikking gesteld krijgt van bijvoorbeeld € 2.000, die hij ook privé mag gebruiken, moet de werkgever elk jaar (7% x € 2.000) € 140 bij zijn belast loon tellen. Per maand komt dat neer op € 11,67. De eventuele eigen bijdrage die de werknemer betaalt vanuit zijn nettoloon mag de werkgever in mindering brengen op de bijtelling (tool).

Hoe zit het met accessoires en fietsverzekering?

Als de werkgever een fiets ter beschikking stelt, is de vergoeding of verstrekking van accessoires die verband houden met de fiets geen loon, maar een vergoeding voor intermediaire kosten. Dit heeft geen invloed op de bijtelling. Dit geldt ook voor een vergoeding of verstrekking van een fietsverzekering. Bij accessoires kunt u denken aan een extra slot, fietstassen, fietsmandje of reparatiekosten. Een regenpak is wel loon van de werknemer. Dit kan de werkgever eventueel aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte, betaalt de werkgever over het meerdere 80% eindheffing.

Wat als de werknemer uit dienst gaat?

Als de werknemer uit dienst gaat en zijn fiets van de zaak graag mee wil nemen, moet hij dat voorleggen aan zijn werkgever. In goed overleg kan hij de fiets misschien overnemen van zijn werkgever. Dat kan overigens afgesproken worden voor het einde van de leasetermijn, net als een auto van de zaak.

Is er een alternatief voor de bijtelling?

Als een werkgever het niet ziet zitten om de bijtelling elke maand op te nemen in de loonadministratie en -aangifte, kan hij de fiets ook vergoeden of verstrekken aan de werknemer (tool). De werknemer wordt op dat moment de eigenaar van de fiets. De werkgever moet de waarde van de fiets dan bij het belast loon van de werknemer tellen, als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen of bruteren. Een ander alternatief is een renteloze lening voor de aanschaf van de fiets die de werknemer bijvoorbeeld aflost met zijn onbelaste reiskostenvergoeding.

Bron: HR Rendement