Onbelaste thuiswerkvergoeding ook in ons land?

In België kunnen werkgevers hun thuiswerkende werknemers nu een belastingvrije vergoeding geven voor de kosten die zij maken voor hun thuiswerkplek. Het gaat dan om een forfaitair bedrag van € 129,48 per maand. Misschien ook iets voor ons land?

Bij werknemers die in deze coronatijd thuiswerken gaan er natuurlijk heel wat kopjes koffie of thee en (extra) wc-papier doorheen. Daarbovenop komt dan ook nog het extra verbruik van gas, water en elektriciteit. Het Nibud heeft die kosten onlangs berekend voor een werknemer die vijf dagen per week thuiswerkt en kwam daarbij uit op ongeveer € 40 per maand.
In Nederland zijn vergoedingen die een werkgever voor kleine voorzieningen verstrekt aan de werknemer in principe belast voor de loonheffingen. Maar dit kan wel via de werkkostenregeling onbelast geschieden als de werkgever de vergoeding in de vrije ruimte opneemt. Maar een thuiswerkvergoeding verstrekken zoals bij onze zuiderburen zou dus wel ten koste van de vrije ruimte gaan. Of er moet het kabinet en fiscus ook worden besloten om deze belastingvrij te kunnen geven.

Meer vrije ruimte vanwege coronacrisis

Sinds 1 januari van dit jaar geldt er wel een nieuwe systematiek voor de vrije ruimte: over het eerste deel van de loonsom van uw onderneming/organisatie (tot en met €400.000) geldt een verhoogd percentage van 1,7%. Over de rest is de vrije ruimte de ‘oude’ 1,2%. De coronacrisis heeft daar opnieuw verandering in gebracht: het kabinet heeft besloten om alleen voor dit jaar de vrije ruimte te verhogen naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom.

Bron: HR Rendement