Nederland heeft een complexe salarisadministratie

Op dit moment staat Nederland hoog in de lijst met meest complexe salarisadministraties ter wereld. In de Global Payroll Complexity Index eindigt Nederland in 2021 wel buiten de top 10, op nummer 16.

Europa heeft de meest complexe salarisadministratie ter wereld, blijkt uit de Global Payroll Complexity Index 2021. Dit is een lijst die volgt uit onderzoek van Alight Solutions onder 147 bedrijven die wereldwijd in 40 verschillende landen actief zijn. Wereldwijd, en binnen Europa, komen Frankrijk, Italië en België als meest ingewikkelde landen naar voren. Nederland staat ook hoog op de lijst van meest complexe salarisadministraties, namelijk op nummer 16. Onderaan staan Singapore, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Salarisadministratie meer in de cloud

Volgens hetzelfde onderzoek worden payrollsystemen voor het eerst (wereldwijd) meer in de cloud geregeld (61%) dan lokaal, binnen de eigen organisatie (39%). Bovendien heeft ruim een kwart van de ondervraagde bedrijven (26%) het afgelopen jaar digitale payrollprojecten versneld en nog eens 62% verwacht in de komende twee jaar een digitale transformatie door te maken. Ook in Nederland zijn veel ondernemingen bezig met een transitie van hun salarisadministratie. Dat zou volgens Alight Solutions de relatief hoge positie voor Nederland op de lijst verklaren. 

Zorgen over de veiligheid

Uit het recent gepubliceerde Trendonderzoek Salarisprofessionals 2021 van het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) blijkt onder meer dat 17% van de salarisprofessionals zorgen heeft over de veiligheid van hun bedrijfs- en werknemersgegevens in de cloud of lokaal. Dit is minder dan in het jaar daarvoor (18%) en nog minder dan in 2019 (22%). Uit dat onderzoek blijkt dat salarisprofessionals zich in toenemende mate bewust zijn van het belang van privacy en dataveiligheid binnen hun organisatie en de bijbehorende risico’s. Aan het onderzoek deden 1.081 (Nederlandse) salarisprofessionals mee.

Bron: HR Rendement