Microsoft stopt met gratis Excel- en PowerPointviewers

Microsoft stopt in april 2018 met het aanbieden van de gratis Excel- en PowerPointviewers. Ook de veiligheidsupdates van deze viewers en het Office Compatibility Pack worden op die datum stopgezet.

Gebruikers die geen Officepakket op hun pc of laptop hebben maar toch kantoorwerkzaamheden in Excel (tool) of PowerPoint (tool) verrichten, zullen regelmatig de Excel- of PowerPointviewer gebruiken. Met deze gratis viewers is het mogelijk Excel- of PowerPointbestanden te openen zonder de betreffende pakketten geïnstalleerd te hebben. Microsoft heeft echter aangekondigd dat het in april 2018 gaat stoppen met het beschikbaar stellen van de Excel- en PowerPointviewers. Ook komt er een eind aan de veiligheidsupdates. Het is dus zeker mogelijk de huidige viewers te blijven gebruiken, maar ze zullen niet meer ondersteund worden.

Niet alleen het beschikbaar stellen van de viewers zal beëindigd worden: Microsoft stopt ook met het Office Compatibility Pack. Met dit pakket kunnen gebruikers die een oudere Officeversie hebben ook bestanden openen die in een nieuwere Officeversie gemaakt zijn.

Microsoft noemt alternatieven

Microsoft adviseert gebruikers ter vervanging een app te downloaden uit de Windows Store, de App Store of Google Play. Daarnaast stuurt het gebruikers naar OneDrive, waar het online mogelijk is Excel- of PowerPointbestanden gratis te raadplegen. Ook een gratis proefabonnement op Office 365 wordt genoemd als optie. In het Microsoft Downloadcenter zijn op dit moment nog diverse gratis downloads te vinden.

Bron: Rendement