Meer vraag naar flexwerkers – wat beslist nieuwe kabinet over DBA en Wwz?

De vraag naar flexibele arbeidskrachten is in het eerste kwartaal van 2017 flink toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Of de vraag naar payrollende freelancers en flexwerkers blijft stijgen is niet duidelijk en is ook afhankelijk wat het nieuwe kabinet gaat beslissen over de Wet DBA en de Wet werk en zekerheid. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-bureau Tentoo.

Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo:

“Wij zien in onze cijfers dat opdrachtgevers gemiddeld meer gebruik maken van flexibele arbeid.Het aantal uur dat een opdrachtgever flexibele arbeidskrachten inzet is met acht procent gestegen. Een duidelijk signaal dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt niet ten einde is.Het gemiddeld aantal freelancers en flexwerkers dat een bedrijf inzet stijgt ook met acht procent.”

Volgens Den Ronden is niet duidelijk hoelang de vraag naar flexibele arbeidskrachten blijft toenemen:

“Het onzekere economische herstel heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een florerende economie. Mogelijk bieden bedrijven hierdoor steeds vaker een vast contract aan in plaats van te werken met flexibele krachten.”

Wat gaat het volgende kabinet doen?

Wat de vraag naar flexibele arbeid ook enorm kan beïnvloeden is het beleid rondom de arbeidsmarkt van het volgende kabinet. De erfenis van het vorige kabinet op dit gebied is de Wet DBA en de Wet Werk en Zekerheid. De ene wet maakte het werken met zzp’ers risicovoller, de andere wet maakte het zelf in dienst nemen van medewerkers minder aantrekkelijk. Hierdoor nam de vraag naar payrollende freelancers enorm toe.Op dit moment is er een formatie bezig met partijen die ideologisch ver van elkaar verwijderd zijn. Hun visie op de arbeidsmarkt verschilt enorm. Wat het beleid gaat worden is dus hoogst onzeker. Misschien worden vaste contracten aantrekkelijker gemaakt door de doorbetalingsplicht bij ziekte te verkorten en het ontslagrecht te versoepelen. Wellicht wordt de Wet DBA de prullenbak in gegooid. Maar misschien verandert er wel helemaal niets.

Bron: Over Salaris.nl