Kleine werkgevers betalen 1 jaar loon bij ziekte

Het Kabinet wil ondernemingen met maximaal tien werknemers niet langer verplichten twee jaar loon door te betalen voor zieke werknemers. De doorbetaalplicht wordt teruggebracht naar één jaar, zo zei minister Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

nieuws salarisnet 5 oktAsscher had al eerder laten doorschemeren te willen zoeken naar een manier om kleine werkgevers te ontzien bij deloondoorbetalingsplicht. Werkgeversorganisaties drongen ereerder dit jaar al op aan. In een eerste reactie zeggen VNO-NCW liever een oplossing te hebben gezien voor alle bedrijven en dat ook de re-integratieverplichtingen die werkgevers met zieke werknemers hebben moeten worden beperkt. Ook de Bond van Verzekeraars heeft kritiek.

UWV tweede jaar 
Asscher denkt met zijn maatregel dat kleine ondernemers sneller mensen in vaste dienst zullen nemen. Het gaat om een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers. Volgens Asscher betreft dat ruim 80 procent van de kleine bedrijven. In het voorstel gaan de werknemers er niet op achteruit. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en Asscher legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij.
De minister gaat over zijn plan verder in overleg met de Tweede Kamer en de werkgeversorganisaties.

Bron: SalarisNet
Afbeelding: SalarisNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *