Dit is wat we nu al weten over Prinsjesdag

Dinsdag is het weer zover: Prinsjesdag. De belangrijkste plannen zijn zoals ieder jaar al gelekt. ‘Traditiegetrouw’ wisten RTL Nieuws en De Telegraaf als eerste de hand te leggen op de nog niet uitgesproken miljoenennota. Dat er in maart 2017 weer gestemd wordt voor een nieuw kabinet, is in ieder geval duidelijk terug te zien in die gelekte plannen: er komt alleen maar geld bij. Het onderwijs, het leger en alle huishoudens in Nederland gaan er komend jaar financieel op vooruit.

Dit is wat we nu al weten over Prinsjesdag
Het koffertje: Foto ANP via Metro nieuws

De belangrijkste punten uit de Miljoenennota alvast op een rij.

Erop vooruit

Jazeker, volgend jaar gaat bijna iedereen er ongeveer een procent op vooruit. In totaal wordt 1,1 miljard euro gebruikt om dit voor elkaar te krijgen. Vooral armen en gezinnen met kinderen kunnen financieel een beter jaar tegemoet zien. De economie groeit met 1,7 procent. Dat is zelfs 0,1 procentpunt meer dan vooraf werd ingeschat.

Politie en justitie

Door bijna alle partijen in de Tweede Kamer werd al lang aangedrongen op meer geld voor Veiligheid en Justitie. Dat gaat nu gebeuren. Maar liefst 450 miljoen euro extra komt erbij. Dit moet onder meer gebruikt worden om terrorismebestrijding en de aanpak van cybercrime te bekostigen. 200 miljoen daarvan gaat naar de Nationale Politie, onder meer voor meer wijkagenten. Ook het forensisch instituut (NFI) kan rekenenen op extra geld.

Leger

Soldaten die op oefening ‘pang, pang’ roepen en een helm moeten delen als ze op missie zijn; dat kan zo niet langer. Bezuinigingen op defensie worden onder andere vanwege de ‘onrust in de wereld’ gedeeltelijk teruggedraaid en dus komt er volgend jaar een flinke pot geld bij. 300 miljoen euro wordt er vrijgemaakt voor nieuwe munitie, communicatieapparatuur en training.

Armoede onder kinderen

In Nederland leven ongeveer 400.000 kinderen in armoede, voor 100.000 van hen is dat al jaren zo. Zij kunnen vaak niet meedoen aan dingen die voor andere kinderen heel normaal zijn. Er komt 100 miljoen euro zodat ook zij kunnen zwemmen, sporten en op schoolreisjes gaan. Ook voor schoolboeken is geld vrijgemaakt.

Eerlijke kans

Het is een belangrijk punt voor de PvdA: gelijke kansen in het onderwijs voor alle kinderen. Daar komt ook geld voor, 200 miljoen euro. Dat gaat onder andere gebruikt worden om leerachterstanden weg te werken en onderwijs voor asielkinderen te betalen. Ook zullen MBO’ers uit arme gezinnen straks minder voor onderwijs hoeven te betalen.

Sporters

Of het kabinet geïnspireerd is geraakt door de geweldige prestaties van de Nederlandse olympiërs in Rio staat er niet bij, maar er komt meer geld voor topsport. In totaal wordt er 10 miljoen euro vrijgemaakt om topsport te stimuleren. Ook goed nieuws voor de minder sportieven: voor cultuur wordt hetzelfde bedrag vrijgemaakt.

Minder geld naar EU

Nog een meevaller is dat de afdracht aan de Europese Unie in 2017 meevalt. Het bedrag dat Nederland over moet maken aan Brussel valt 300 miljoen euro lager uit dan eerder was begroot.

Asielzoekers

Komend jaar wordt verwacht dat de stroom asielzoekers afneemt, waardoor er ook minder geld nodig zal zijn voor hun opvang. Er wordt voor komend jaar rekening gehouden met de komst van 42.000 mensen, een afname van zo’n 16.000 asielzoekers ten opzichte van afgelopen jaar.

Bron: Metro Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *