Hooikoortsverschijnselen niet verwarren met corona

Het hooikoortsseizoen begint dit jaar al vroeg. Jammer genoeg lijken een paar verschijnselen van hooikoorts op het eerste gezicht op de symptomen van corona. Toch zijn er ook belangrijke verschillen, dus het is goed eerst even door te vragen alvorens iemand aan te merken als coronapatiënt.

Mensen met hooikoorts zijn vaak te herkennen omdat ze veel niezen en soms ook wel hoesten. Nu is het hooikoortsseizoen dit jaar vroeg. Degenen die allergisch zijn voor elzen- en berkenpollen, kunnen momenteel al klachten ondervinden. Dat uit zich natuurlijk in niezen, maar ook benauwdheid en hoesten komen zeker voor. Die laatste twee symptomen worden ook gekoppeld aan een coronabesmetting. Op het eerste gezicht zouden werknemers met deze verschijnselen die momenteel nog wel naar hun werk gaan, meteen naar huis gestuurd worden. Maar eerst doorvragen is dan wel een goed idee, want er zijn ook duidelijke verschillen tussen hooikoorts en corona (infographic).

Geen koorts

Om te beginnen heeft een hooikoortspatiënt geen koorts. Dat is wél een duidelijk kenmerk van iemand die een coronabesmetting heeft opgelopen. Een tweede verschil is dat mensen met hooikoorts heel vaak last hebben van jeukende ogen. Dat is zelfs heel specifiek voor hooikoorts, en bij corona totaal afwezig. Ten derde nemen de klachten bij hooikoortspatiënten meestal snel af als ze binnen zijn. Bij mensen met corona blijven de klachten zowel binnen als buiten aanwezig.

Bron: HR Rendement