‘Hoger minimumjeugdloon leidt tot stijging werkloosheid’

Het verhogen van het minimumjeugdloon tot het niveau van volwassenen zal leiden tot een stijging van de jeugdwerkloosheid.

shutterstock_5F127978619Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland maandag in reactie op het plan van de FNV. De vakbond pleitte afgelopen week voor een verhoging van het minimumjeugdloon en start een campagne.

Volgens de twee ondernemingsorganisaties zullen met name lager opgeleide jongeren last krijgen van het FNV-plan. De twee partijen zien meer in het belonen van werknemers op basis van productiviteit in plaats van op hun leeftijd.

Economische schadelijk

Jeugdwerkloosheid is schadelijk voor de economie en maatschappij, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Jongeren krijgen geen kans om werkervaring op te bouwen en worden daardoor meteen op afstand gezet.

Als zij geen of te weinig werkervaring opbouwen, kan dat hun toekomstige carrière schaden. Dat geldt dan met name voor jongeren die hun productiviteit moeten ontwikkelen door ervaring.

FNV

Volgens FNV komen jongeren die een lagere of middelbare beroepsopleiding hebben afgerond, door lage verdiensten in de problemen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vorig jaar september in een brief aan de Tweede Kamer al aangekondigd het stelsel van het minimumloon te gaan herzien. Daarbij wordt ook gekeken naar het minimumjeugdloon.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *