Het afspiegelingsbeginsel en uitwisselbaarheid van functies

Bij bedrijfseconomisch ontslag geldt het zogenoemde ‘afspiegelingsbeginsel’. Dit bepaalt welke werknemer voor ontslag in aanmerking komt als meerdere arbeidsplaatsen komen te vervallen binnen een categorie uitwisselbare functies. Daarbij wordt gekeken naar 5 leeftijdsgroepen. Binnen de leeftijdsgroep komen de werknemers met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag in aanmerking.

Uitwisselbaarheid van functies

Functies zijn uitwisselbaar als zij vergelijkbaar zijn op het gebied van:

  • inhoud van de functie.
  • kennis, vaardigheden en competenties die de functie vereist.
  • de tijdelijke of structurele aard van de functie.
  • het niveau van de functie en de bij de functie behorende beloning gelijkwaardig zijn.

Wederzijdse uitwisselbaarheid

Het gaat er daarbij om dat functies wederzijds uitwisselbaar zijn; dus de ene functie is uitwisselbaar met de andere functie, maar dat geldt andersom ook. Zo zal een chef in een fabriek het werk van de productiemedewerkers misschien best kunnen doen, maar de productiemedewerkers zullen het werk van de chef niet kunnen overnemen. Daarom is de functie van chef niet wederzijds uitwisselbaar met die van productiemedewerkers.

Uitwisselbaarheid functies, niet uitwisselbaarheid medewerkers

Van belang is bovendien dat functies onderling uitwisselbaar zijn met elkaar en niet de medewerkers. Het feit dat een werknemer aangeeft dat hij met zijn ervaring de andere functie prima kan vervullen is bij de afspiegeling niet van belang.

Voorbeeld:
Een productiemedewerker met een heftruckrijbewijs kan de werkzaamheden van de heftruckchauffeur wel verrichten, toch is de functie van productiemedewerker niet uitwisselbaar met die van heftruckchauffeur.

Herplaatsingsinspanningen

Bij de beoordeling of de werkgever voldoende herplaatsingsinspanningen heeft verricht wordt wél op individueel niveau gekeken. Van de werkgever mag daarom bijvoorbeeld worden verwacht dat hij de werknemer een eerlijke kans geeft om te solliciteren naar de andere functie.

Voorbeeld:

Als de onderneming een vacature heeft voor een heftruckchauffeur en de productiemedewerker met een heftruckrijbewijs raakt zijn baan kwijt, dan zal de werkgever wel serieus moeten onderzoeken of de productiemedewerker de vacature van heftruckchauffeur kan invullen.

Bron: P & O actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *