‘Flexwerkers frauderen steeds meer’

De flexibele arbeidsmarkt leidt tot steeds meer fraude bij bedrijven. Dat komt doordat werknemers minder loyaal zijn aan hun werkgevers.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht bedrijfscriminaliteit (pdf) van Hoff­mann Bedrijfsrecherche, meldt het Financiële Dagblad woensdag.

”De onzekerheid over contractverlengingen groeit. En het lijkt erop dat mensen, vooral jeugdigen, eerder geneigd zijn een misstap te zetten als ze toch weten dat hun contract niet verlengd wordt”, zegt Richard Franken, directeur van Hoffmann.

Hoffmann is een van de grootste onderzoeks- en adviesbureaus van West-Europa op het gebied van beveiliging”, in de krant.

Vrouwen

Ook steeds meer vrouwelijke werknemers lijken zich schuldig te maken aan frauduleus gedrag. Sinds 2007 is hun aandeel in bedrijfscriminaliteit gestegen van 11 procent naar bijna 30 procent, aldus Hoffmann.

Het bureau baseert de cijfers op een groep van 2.200 verdachten die vorig jaar werden onderzocht en die elk voor minimaal 10.000 euro aan geld of informatie buit maakten. Deze conclusies kwamen mede tot stand door onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).

Cybercriminaliteit

De meest voorkomende vormen van fraude op de werkvloer zijn gerommel bij het registreren van uren, het versturen van valse facturen en het stelen van concurrentiegevoelige gegevens voor het opstarten van een eigen bedrijf. Ook fraude met declaraties blijft onverminderd in de top vijf staan.

Maar ook cybercriminaliteit is een groot probleem. Hoffmann voorspelt dat dit in 2015 nog zal toenemen en dat er steeds meer zogenoemde DDoS-aanvallen zullen plaatsvinden, waardoor websites kunnen worden platgelegd. Ook waarschuwt het onderzoeksbureau voor toename van fraude in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *