E-mailloze Vrijdag: tips en ideeën voor minder mail

emailE-mails kunnen een bron van ergernis zijn: van regelrechte stoorzenders tijdens belangrijke werkzaamheden tot enorme stressfactoren gemarkeerd met een rood uitroeptekentje. Op E-mailloze Vrijdag bent u hier hopelijk even van verlost.

Naast ‘Black Friday’ is het vandaag ook E-mailloze Vrijdag. Deze dag werd in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de stress die e-mail kan veroorzaken. Menig werknemer krijgt weleens hartkloppingen van de onrust die mailtjes opleveren of kleurt zelfs groen en geel van ergernis. Een dag geen e-mail ontvangen, is geen overbodige luxe: wereldwijd worden er dagelijks 182.000.000.000 e-mails verzonden en ontvangen!

Alternatieven voor e-mail

Meedoen aan E-mailloze Vrijdag is simpel: er zijn genoeg alternatieven om mailverkeer te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Pak de telefoon
  • Loop naar een collega toe
  • Stuur een appje of sms
  • Zet vandaag maximaal één uur uw Outlook aan
  • Bewaar niet-urgente mailtjes tot maandag

Bent u de regelneef op kantoor? Verzin dan een leuk initiatief om iets met deze dag te doen. Mocht u fysiek op kantoor zijn, zet dan rond het middaguur allemaal een stappenteller aan. Wie aan het einde van de dag de meeste stappen heeft gezet om naar een collega toe te lopen in plaats van te mailen, is de winnaar. Nog een leuke: tel aan het einde van deze werkdag hoeveel mails er in de outbox van uw collega’s en uzelf zitten. Degene die de minste e-mails heeft verstuurd, heeft gewonnen.

Derde vrijdag in november

Sinds een paar jaar doen Nederlandse organisaties mee aan deze dag. In het buitenland staat het al langer op de agenda. Zet het ook alvast in de agenda voor volgend jaar;: E-mailloze Vrijdag valt namelijk ieder jaar op de derde vrijdag van november.

Bron: HR Rendement