Bedrijven krijgen financiering vaker rond

Bedrijven slaagden er in het afgelopen jaar vaker in om financiering aan te trekken. 78 % van de ondernemers zegt dat zij hun kredietaanvraag geheel of gedeeltelijk gehonoreerd zagen ten opzichte van 62% een jaar eerder. Dit blijkt uit de Financieringsmonitor die minister Kamp van Economische Zaken (EZ) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Stijging toegewezen kredieten

Voor het kleinbedrijf blijft het in vergelijking met grotere bedrijven lastiger om financiering aan te trekken, al laten de gehonoreerde aanvragen een behoorlijke stijging zien. In de eerste helft van dit jaar loopt het aandeel toegewezen kredieten voor kleine bedrijven op naar 57% ten opzichte van 51% in de eerste helft van 2014.

Ruimte voor verbetering

‘Dat financieringsaanvragen van kleine bedrijven vaker toegewezen worden, is goed nieuws. Desondanks is er nog ruimte voor verbetering. Het blijft voor mkb-bedrijven in de praktijk lastig om financiering te regelen, zo blijkt uit de cijfers. Samen met VNO-NCW, MKB Nederland, banken en andere financiers blijven wij daarom met het aanvullend actieplan mkb-financiering werken aan betere kredietverlening, zodat mkb-ondernemers kansen krijgen om te groeien,’ aldus Kamp.

Alternatieve financieringsvormen vaker in beeld

Voordat bedrijven een krediet aanvragen, oriënteren ondernemers zich breder op het aanbod op de financieringsmarkt. In het afgelopen jaar steeg het aantal bedrijven dat een alternatief voor kredietverstrekking voor bankfinanciering ziet van 29% naar 37%, zo blijkt uit de Financieringsmonitor die ieder half jaar wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Bedrijven zien de huisbank dan ook minder vaak als potentiële kredietverstrekker van vreemd vermogen. Was dit een jaar geleden nog 74%, nu ligt het percentage op 44%. Ondernemers kijken voor financiering eerder naar andere banken, naar leaseconstructies of naar private leningen bij familie en vrienden.

Heeft u vragen over een kredietaanvraag of wilt u ondersteuning? Onze kredietadviseurs van het Financieel-Qompas helpen u graag verder. Neem contact op via ons algemene telefoonnummer 026-3898900 of bel rechtstreeks 06-22931374, Marion Westerbeek, directeur.

Bron: Rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *