Werkkostenregeling en barbecue voor werknemers

Als de werkgever jaarlijks voor of na de zomervakantie een barbecue organiseert voor werknemers, dan is het zaak rekening te houden met de fiscale regels van de werkkostenregeling (WKR).

Om een barbecue vrijwel onbelast te kunnen organiseren, moet de barbecue op eigen terrein plaatsvinden. Ook moet de werkgever voor deze locatie arboverantwoordelijk zijn. De consumpties zijn dan volledig belastingvrij.

De werkgever hoeft dan alleen voor de maaltijd € 3,30 (2017) tot het loon van de werknemer te rekenen of in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onder te brengen.

Op de werkplek

Voor de WKR is het dus van belang dat de barbecue plaatsvindt op de werkplek. Dit geldt ook als werknemers van een van de andere vestigingen deelnemen aan de barbecue. Ook als u de concernregeling toepast, is sprake van een werkplek als een werknemer van een andere werkgever,  bijvoorbeeld dochtervennootschap, deelneemt aan de barbecue.

Volledig fiscaal belast

Als de werkgever geen eigen terrein heeft of de barbecue liever buiten kantoor organiseert, dan is de barbecue volledig fiscaal belast onder de werkkostenregeling. De kosten daarvan zijn als loon toe te wijzen aan de vrije ruimte.

Bron: ABAB via Salarisnet.nl