Zzp’ers en opdrachtgevers hoeven niet bang te zijn voor eventuele boetes en naheffingen bij de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Dat staat in een brief die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft verstuurd naar tientallen branches.
Staatssecretaris Wiebes:
“Als een opdrachtgever een zzp’er inhuurt en de Belastingdienst achteraf constateert dat er sprake is van loondienst, zal de fiscus geen naheffing, boetes en correctieverplichtingen voor de loonheffingen opleggen. In dat opzicht kunnen opdrachtgevers dus met een gerust hart zaken doen met zzp’ers.”
Begin februari krijgen ruim een half miljoen zzp’ers een brief met dezelfde strekking.
Handhaving opgeschort
De handhaving van de Wet DBA wordt in ieder geval opgeschort tot 1 januari 2018.
Wiebes ging over tot die maatregel, omdat er veel onduidelijkheid bestond over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Veel bedrijven namen daardoor geen zzp’ers meer aan.
Als de Belastingdienst op een moment na 1 januari 2018 wel begint met handhaven en de implementatietermijn van de Wet DBA eindigt, wordt dit tijdig en duidelijk aangegeven.
De Belastingdienst handhaaft ook niet over de periode van 1 mei 2016 tot in ieder geval 1 januari 2018 behalve bij kwaadwillenden.
Kwaadwillenden
“Bij kwaadwillenden, zullen wij handhavend optreden. Wij kunnen aan kwaadwillenden dus correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen.”
Onderzoek
“Het kabinet gaat onderzoeken hoe de criteria die belangrijk zijn bij het bepalen of er sprake is van loondienst concreter of anders ingevuld kunnen worden. Het kabinet wil haast maken met het onderzoek en hoopt nog vóór een volgend regeerakkoord met resultaten te komen.”
Onrust blijft
Zzp-expert Pierre Spaninks verwacht niet dat deze brief de onrust zal wegnemen.
“Vooral de grote bedrijven die soms wel honderden zzp’ers inhuren blijven huiverig. Zij kunnen het niet aan hun aandeelhouders verkopen dat ze mogelijk kwaadwillend bezig zijn.”
Bron: Over salaris.nl