Tweede Kamer akkoord met Wet toereikende minimumlonen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet implementatie EU-richtlijn 2022/2041 toereikende minimumlonen. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

De EU-richtlijn 2022/2041 toereikende minimumlonen in de Europese Unie (de richtlijn) is opgesteld met verschillende doelen. De richtlijn is onder andere bedoeld om loonongelijkheid (in de Europese Unie) te verminderen door een kader voor minimumlonen te introduceren en om collectieve onderhandelingen over loonvaststelling te bevorderen.
Het kabinet regelt via het eerder ingediende wetsvoorstel de implementatie van de richtlijn, door een wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Minstens iedere vier jaar minimumloon vaststellen

De Tweede Kamer stemde afgelopen dinsdag niet alleen over het wetsvoorstel, maar ook over een aantal amendementen hierop. Deze werden allemaal verworpen. Wel nam de Tweede Kamer twee moties aan.
Ten eerste verzocht de Kamer de regering om de hoogte van het wettelijk minimumloon minstens iedere vier jaar vast te stellen op basis van de criteria uit de richtlijn en de Kamer hierover te informeren. De richtlijn bevat vier criteria. Er moet ten minste gekeken worden naar:

  • de koopkracht van de wettelijke minimumlonen, rekening houdend met de kosten voor levensonderhoud;
  • het algemene niveau van de lonen en de verdeling ervan;
  • het groeipercentage van de lonen;
  • nationale productiviteitsniveaus en -ontwikkelingen op lange termijn.

Gevolgen van minimumjeugdloon voor volwassenen

Daarnaast verzochten Kamerleden de regering om onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van het huidige minimumjeugdloon voor het minimumloon voor volwassenen en de resultaten binnen drie maanden met de Kamer te delen. Dit omdat met de nieuwe Europese richtlijn variaties op het wettelijk minimumloon evenredig moeten zijn en niet mogen discrimineren.

BRON: RENDEMENT.NL