Vorige week hebben de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun toekomstplannen gepresenteerd. Het Coalitieakkoord 2021-2025 staat vol interessante maatregelen voor werkgevers en werknemers. Waarmee moeten zij in de komende jaren rekening houden?
Onder de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ publiceerden de coalitiepartijen in 50 pagina’s heel veel plannen voor de komende regeerperiode, en soms ook voor de periode daarna. De plannen worden de komende jaren verder uitgewerkt.
Plannen coalitieakkoord voor werkgevers
De belangrijkste kabinetsvoornemens waarmee werkgevers en werknemers rekening moeten houden zijn:
Arbeidsvoorwaarden:
- Vanaf 2024 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog.
- Er worden afspraken gemaakt over het stimuleren van thuiswerken, mede om de klimaatdoelen te halen.
- De wetsvoorstellen waarin het pensioenakkoord verder is uitgewerkt, worden volgens plan behandeld.
Arbeidsmarkt en inkomen:
- De gendergelijkheid op de arbeidsmarkt wordt bevorderd. Zo gaat bijvoorbeeld de UWV-uitkering bij het betaald ouderschapsverlof omhoog naar 70% van het (maximum)dagloon.
- Het minimumloon gaat stapsgewijs met 7,5% omhoog. Bovendien komt er een wettelijk minimumuurloon op basis van de 36-urige werkweek.
- De verschillen tussen vaste en flexibele contracten worden verkleind. Er komen bijvoorbeeld beperkingen voor het gebruik van oproepcontracten, uitzendovereenkomsten en tijdelijke arbeidsovereenkomsten.
- Zelfstandig ondernemers en hun opdrachtgevers kunnen in de komende kabinetsperiode rekenen op helderheid en zekerheid, verdere ontwikkeling van de webmodule en een arbeidsongeschiktsheidsverzekering voor zelfstandigen.
- De vergoeding voor kinderopvang voor werkende ouders gaat omhoog naar 95%.
- Organisaties die zich schuldig maken aan discriminatie of racisme kunnen rekenen op boetes. Bovendien gaat de overheid aan de slag met de mogelijkheden van anoniem solliciteren en ‘open hiring’.
- Permanente scholing wordt gestimuleerd via leerrechten.
- De komende jaren worden meer mensen naar werk begeleid, waaronder ook specifiek mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Jongeren:
- Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt afgeschaft per 2025. Er wordt geen loonkostenvoordeel (LKV) voor jongeren ingevoerd, zoals eerder wel het plan was.
- Mbo-studenten krijgen altijd een stageplek met passende vergoeding.
Re-integratie:
Buitenlandse werknemers:
Bron: HR Rendement