Parkeergegevens niet meer gebruikt voor controle

De Belastingdienst gaat geen gegevens meer opvragen bij dienstverleners van parkeren via sms of smartphone. Ook al vond de rechter dit geen te grote schending van de privacy van zakelijke automobilisten, de algemeen directeur van de Belastingdienst vindt dit wel.

imagebase2_5F18In het nieuwsartikel ‘Parkeergegevens leaserijders toch naar fiscus’ las u vorig jaar augustus dat Hof ’s-Hertogenbosch toestond dat de Belastingdienst inzage had in de gegevens van dienstverleners van het zogenoemde belparkeren. De fiscus wilde de gegevens over kenteken, locatie, datum en tijdstip van het parkeren inzien om de rittenregistraties van leaserijders te controleren. Een sluitende rittenadministratie kan namelijk de bijtelling voorkomen als er met de auto van de zaak niet meer dan vijfhonderd kilometer privé wordt gereden.

Toch te grote schending van de privacy

Ook al oordeelde het gerechtshof destijds dat deze gegevensuitvraag door de fiscus geen buitenproportionele schending van de privacy was, de algemeen directeur van de Belastingdienst heeft onlangs aangegeven dat de Belastingdienst deze gegevens niet meer opvraagt voor controles. In een interview met De Correspondent verklaarde hij dat het gebruik van deze gegevens voor hem te ver ging wat betreft de privacy, ook al mocht het volgens de rechter wel.

Eerder verzamelde gegevens zijn vernietigd

De Belastingdienst heeft de gegevens van aanbieders van parkeerdiensten die eerder al voor de controle van rittenregistraties werden verzameld, intussen vernietigd.

Bron: Rendement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *