Ook salarisadministrateur kan niet om AVG heen

SalarisadministratieDe invoering van de AVG is volgens 89% van de salarisadministrateurs dit jaar veruit het belangrijkste onderwerp op hun vakgebied. Dat blijkt uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018 van het NIRPA.

Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) onderzocht dit voorjaar voor het derde jaar op rij hoe het er in het vakgebied van de payrollprofessional aan toegaat. Daaruit bleek onder meer dat de positie van de salarisadministrateur bij de invoering van wetten zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) steeds belangrijker wordt. Waar het de AVG betreft zeker: de salarisprofessional werkt immers met stapels privacygevoelige informatie, waar hij efficiënt en zorgvuldig mee om moet gaan.

Onvoldoende geïnformeerd over AVG

Ondanks het duidelijke belang van de AVG was de informatievoorziening over de wet volgens het onderzoek lang niet in alle organisaties onder controle. Ruim drie op de tien salarisprofessionals die deelnamen aan het Trendonderzoek salarisprofessionals 2018 gaven aan onvoldoende geïnformeerd te zijn over de wet en de gevolgen voor de salarisadministratie. Daarnaast gaf 30% van de salarisprofessionals aan geen register van verwerkingsactiviteiten te hebben, ook al vond het onderzoek rond de invoeringsdatum van de wet plaats en is een verwerkingsregister in veel gevallen verplicht.

Verwerkingsovereenkomsten beter geregeld

De aanwezigheid van verwerkingsovereenkomsten en een procedure bij datalekken zijn in de meeste organisaties beter geregeld. Deze verplichtingen bestonden (in andere vorm)ook  al vóór de komst van de AVG. Van de ondervraagde salarisprofessionals gaf 10% aan dat dit niet geregeld is. Daarnaast kon 16% er voor de eigen organisatie geen antwoord op geven.

Salarisadministratie outsourcen?

Het onderbrengen van uw salarisadministratie bij Korento kan u uw oplossing bieden, bij u op locatie of vanuit ons kantoor. Wij kunnen hiervoor maatwerk afspraken maken. Onze salarisadministrateurs zijn op de hoogte van de plichten die voortvloeien uit de AVG.

Onze dienst salaris bestaat uit:

  • Mutatieverwerking;
  • Controles;
  • Afhandelen salarisproductie;
  • Beheren van journaalposten;
  • Aangifte loonheffingen;
  • Fiscaal advies.

Bron: Rendement HR