Nieuwsbrief maart – Bedenktijd beëindigingsovereenkomst, gratis workshops en meer..

Nettosalaris iets omlaag

Vanaf 1 april verandert de berekening van de loonheffing. Uw werknemers houden dan € 3 tot € 10 netto per maand minder over dan nu.
Ieder jaar wijzigen aan het begin van het jaar de belastingtarieven. Omdat de juiste tarieven voor 2016 pas in deceNetto salarismber zijn vastgesteld, konden deze niet meer op tijd worden verwerkt in de salarissystemen. Dat betekent dat in januari, februari en maart op de salarissen van uw werknemers niet het juiste bedrag aan loonheffing is ingehouden. Als het goed is, werken alle salarispakketten vanaf 1 april wel met de juiste tarieven. Ook het bedrag dat in de eerste maanden te weinig is ingehouden, wordt dan verrekend.

Tip: Wijs uw werknemers erop dat zij vanaf april er netto een paar euro per maand op achteruitgaan als gevolg van de gewijzigde loonheffing. Dan komt de verlaging van het nettosalaris niet als een onaangename verrassing.


 

Bedenktijd na beëindigingsovereenkomst

Scheiden de wegen tussen u en een werknemer door middel van een beëindigingsovereenkomst, dan heeft de werknemer een bedenktermijn van twee weken. Deze bedenktijd gaat officieel in op de datum wanneer de overeenkomst daadwerkelijk is ondertekend.
Eerdere mondelinge afspraken of een voorlopige overeenstemming per e-mail over het beëindigen van een arbeidsovereenkomst gelden niet als start voor de twee weken bedenktijd. Voor werkgevers is het daarom van belang dat, na overeenstemming, de officiële papieren zo snel mogelijk worden ondertekend en zijn voorzien van de juiste datum.

Voorbeeld
In een zaak die diende bij de kantonrechter, ging het om een werknemer die in een e-mail van 21 september 2015 aan zijn werkgever liet weten akkoord te gaan met de aangeboden beëindigingsovereenkomst mits het non-concurrentiebeding ongedaan zou worden gemaakt. Na aanpassing van de beëindigingsovereenkomst, ondertekende de werknemer op 28 september 2015 deze overeenkomst. Op 9 oktober 2015 bedenkt werknemer zich en ontbindt de beëindigingsovereenkomst. Zijn werkgever accepteert deze ingeroepen ontbinding niet. Op 3 november 2015 laat de gemachtigde van de werknemer aan de werkgever weten dat de werknemer berust in de eerder ondertekende beëindigingsovereenkomst. De werknemer op zijn beurt beweert dat hij niet akkoord is gegaan en verzoekt om doorbetaling van zijn loon en wedertewerkstelling. De werkgever is primair van mening dat de werknemer te laat gebruik heeft gemaakt vbedenktijdan zijn bedenkrecht. Subsidiair geeft de werkgever aan dat door de e-mail van 3 november 2015 een nieuwe beëindigingsovereenkomst is gesloten, waar geen bedenkrecht voor geldt. Een werknemer mag zich immers maar één keer in de zes maanden bedenken.
De kantonrechter stelt dat door de ondertekening op 28 september 2015 aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan en dat vanaf dat moment de beëindigingsovereenkomst tot stand is gekomen. Omdat vanaf 28 september 2015 ook de bedenktermijn ingaat, heeft werknemer met de brief van 9 oktober 2015 tijdig gebruik gemaakt van zijn wettelijke recht buitengerechtelijk de ontbinding van de beëindigingsovereenkomst in te roepen.


 

UITNODIGING GRATIS WORKSHOPS DOSSIEROPBOUW EN WET DBA (VAR)

“De VAR verdwijnt; wat zijn de risDirect aanmelden buttonico’s” en “het belang van dossieropbouw”

Graag nodigen wij u uit voor onze kosteloze mini workshops Dossieropbouw en verdwijning VAR.

 

 

 


ADVIESWIJZER PERSONEEL INLENEN

Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld heeft.

Vraag onze advieswijzer Personeel inlenen in 2016 aan. Hierin bevinden zich de volgende onderwerpen:

  • Verlegging van BTW
  • Inlenersaansprakelijkheid
  • Verklaring van betalingsgedragAdvieswijzer
  • Registratie van gegevens
  • Storten op G-rekening
  • Gecertificeerde uitlener
  • Doe de Waadi-check
  • Overige verplichtingen
  • Wet aanpak schijnconstructies

Wilt u onze advieswijzer gratis ontvangen? Stuur een mailtje naar e.veldstra@qompas-groep.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *