Loonstrookje 2016 is een feest: bijna iedereen gaat erop vooruit

Vrijwel alle werkende Nederlanders gaan er dit jaar op vooruit. Vooral ambtenaren kunnen in 2016 het geld weer lekker laten rollen: zij houden tot 6,5 procent meer over.

Dat blijkt uit doorrekeningen van salarisverwerker ADP. Het bedrijf rekende uit wat de nieuwe belastingregels, pensioenpremies en andere heffingen gaan betekenen voor de portemonnee. protect-business

Bijna iedereen rijker
Veruit de meeste Nederlanders zien hun inkomen stijgen. Mensen met een minimumloon gaan er gemiddeld 76 euro per maand op vooruit, dat komt voornamelijk door de stijging van het minimumloon.

Mensen met een modaal inkomen houden 69 euro meer over en twee keer modaal krijgt er 52 euro per maand bij. Als je daar net tussen zit, dan heb je net pech. 1,5 keer modaal gaat er slechts 6 euro op vooruit.

Ambtenaren maken sprong
Vooral ambtenaren maken een flinke sprong. In absolute bedragen gaan de rijkste ambtenaren er het hardst op vooruit. Mensen die voor de overheid werken tegen een salaris van drie keer modaal houden 111 euro netto meer over dan vorig jaar.

Relatief gezien gaan juist ambtenaren met een laag salaris er het meest op vooruit. Ambtenaren die het minimumloon verdienen zien hun netto salaris met 6,5 procent stijgen. Dat betekent dat ze 82 euro meer te besteden hebben per maand.

De overheidswerknemers gaan er meer op vooruit dan anderen omdat zij minder pensioenpremie gaan betalen.

Gebeten hond
Eenverdieners zonder kinderen met een salaris van 5000 euro bruto blijken de gebeten hond te zijn. Doordat de derde belastingschijf is opgerekt hebben zij minder hypotheekrenteaftrek. Daardoor gaan zij er op jaarbasis netto 533 euro op achteruit. Ook alleenverdieners met kinderen en een salaris van 5000 euro bruto moeten flink inleveren. Zij houden 474 euro minder over.

Bereken hier hoeveel jij netto overhoudt in 2016

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *