Een klein geschenk van onbelaste waarde

Uw werknemer is zojuist vader geworden en op kraamvisite wilt u natuurlijk niet met lege handen aankomen. Een andere werknemer is ziek en u geeft hem een fruitmand. Vanwege secretaressedag geeft u tot slot aan uw secretaresse nog een bos bloemen. Mag u dergelijke geschenken onder de werkkostenregeling nog onbelast geven en tot welk bedrag?

bosje bloemenNormaal gesproken horen geschenken aan uw werknemers onder de werkkostenregeling gewoon tot het loon. Uiteraard mag u een geschenk aanwijzen als eindheffingsloon en zodoende onderbrengen in de vrije ruimte. Geeft u een geschenk (attentie) aan uw werknemer en is dit niet zozeer op basis van de relatie werkgever-werknemer, dan is geen sprake van loon. Denk bijvoorbeeld aan een rouwkrans. Een dergelijke attentie geeft u uit wellevendheid, sympathie of piëteit met de familie van uw overleden werknemer. De persoonlijke relatie is dan op de voorgrond en niet de werkrelatie.

Neem bij (kleine) geschenken in ieder geval de volgende drie voorwaarden in acht. Dan weet u zeker dat uw attentie voor die speciale gelegenheid als bijvoorbeeld een geboorte, geen loon is:

  • het betreft een persoonlijke attentie in een situatie waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven,
  • u geeft geen geld of een waardebon,
  • het geschenk is niet duurder dan € 25 (factuurwaarde inclusief btw).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *