CNV roept werknemers op vakantiegeld te controleren

De meeste werknemers krijgen in mei het vakantiegeld uitgekeerd. Controleer het bedrag, waarschuwt CNV Vakmensen. “Het gaat af en toe mis: vooral bij werknemers die onregelmatig werken”, stelt voorzitter Piet Fortuin van de vakbond, aldus RTL nieuws.

“Als er iets verkeerd gaat met het loon, dan klopt het vakantiegeld ook automatisch niet”, zegt Fortuin. Wie onregelmatige uren werkt, of bijvoorbeeld een contract heeft met een minimaal aantal uren, moet extra opletten.

Eerder waarschuwde CNV Vakmensen al dat er soms fouten gemaakt worden in het aantal gewerkte uren op loonstrookjes.02

Daarnaast hebben sommige bedrijven, voornamelijk in de land- en tuinbouw en taxibranche, moeite met de extra kostenpost, aldus de vakbondsvoorzitter. “In één maand moet er twee keer een maandsalaris uitbetaald worden. “

Het vakantiegeld is minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris.

Als de werknemer recht heeft op provisies, gevarengeld en prestatietoeslagen, dan tellen deze ook mee. Dat geldt niet voor overuren. In de cao staat hoe er met overwerk wordt omgegaan. De regelingen verschillen soms per functiegroep.

De 13e maand of eindejaarsuitkering mag niet bij het bedrag worden opgeteld.

Vakantiegeld vaker uitgegeven
Vakantiegeld wordt overigens weer vaker echt uitgegeven, in plaats van dat het gebruikt wordt om te sparen of om schulden af te lossen. Dat concludeert het economisch bureau van ING op basis van een enquête onder tienduizenden respondenten.

Twee van de drie ontvangers is van plan het extra geld, dat veel Nederlanders eind mei ontvangen, niet in de portemonnee te laten zitten. Volgens deskundigen van de bank geven Nederlanders het geld de laatste jaren elke keer iets makkelijker uit, omdat het economisch weer beter gaat en het vertrouwen toeneemt.

Drie jaar terug gebruikte volgens ING nog zo’n 40 procent van de mensen hun vakantiegeld om de buffers aan te vullen. Nu is dat nog maar 35 procent.

Nu het vakantiegeld weer meer rolt, wil dit niet zeggen dat mensen het geld ook daadwerkelijk aan reizen of uitjes spenderen. Een deel van de ondervraagden zei het bedrag aan andere zaken te besteden.

Bron: Over Salaris.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *