BSN verhuist op termijn naar achterkant paspoort

BSN Het Burger Service Nummer (BSN) komt straks op de achterkant van het paspoort te staan en niet meer op de voorkant zoals nu het geval is. Dit moet identiteitsfraude voorkomen. Dat meldt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. 

Identiteitsbewijzen bestaan uit een verzameling van persoonsgegevens. De gezamenlijke weergave van die persoonsgegevens brengt een risico op identiteitsfraude met zich mee. Dat geldt ook voor de vermelding van het BSN op het paspoort. Uit meldingen over identiteitsfraude blijkt dat het risico vooral ligt in het combineren van persoonsgegevens, zoals BSN en naam, met persoonsgegevens uit andere bronnen, bijvoorbeeld bankgegevens; een BSN alleen geeft geen recht op voorzieningen. 

De plaatsing van het BSN op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort leidt tot extra handelingen voor de burger, omdat deze nu steeds het BSN moet doorstrepen wanneer hij een kopie van het paspoort moet inleveren bij een instantie die het BSN niet mag verwerken.  

Gebleken is dat het technisch mogelijk is om het BSN uit de machine leesbare strook (MRZ)  halen en automatisch uitleesbaar te maken op de achterzijde van het paspoort. De plaatsing van het BSN is echter van belang voor veel instanties die het BSN mogen verwerken en daarom automatisch uitlezen. De staatssecretaris is nu in gesprek met de betrokken instanties over de termijn waarop zij hun processen zodanig kunnen hebben aangepast dat zij ook het BSN geautomatiseerd kunnen uitlezen als dat op de achterzijde van de houderpagina staat vermeld. Zodra Knops meer weet over deze termijn informeert hij de Tweede Kamer hierover. 

Bron: Over Salaris.nl