Filter op categorieën

Nieuws

De Arbowet stelt de EHBO-doos verplicht op de werkplek

arbowet, ehboZelfs op de meest veilige werkplekken kunnen werknemers vervelende of zelfs gevaarlijke wonden oplopen. Daarom moet uw organisatie minimaal een EHBOdoos in huis hebben, en bij meerdere units moet iedere werkunit zijn voorzien van een EHBOdoos. Dit staat in de Arbowet. Aan welke eisen moet zo’n EHBOdoos voldoen?

Een kantoorpand is niet direct een onveilige werkomgeving, maar ook op die werkplek  zitten ongelukjes in een klein hoekje. Ook met die risico’s houdt de Arbowet. Loop voor de zekerheid regelmatig een checklist gezondheidsrisico’s  door op het gebied van brand, EHBO en een opgeruimde werkplek.  Soms zit het in kleine dingen: denk aan het uitruimen van een vaatwasser waarbij een mes verkeerd wordt beetgepakt met een snee tot gevolg, of een gekneusde enkel bij een misstap. Pleisters en verbandmateriaal moeten dan toch echt aanwezig zijn. kan u daarbij helpen. De EHBO-doos moet dan ook altijd binnen handbereik zijn zodat hij binnen een halve minuut beschikbaar is. Dat kan betekenen dat er meerdere EHBO-dozen binnen uw organisatie of zelfs per afdeling nodig zijn.

Vergeet niet de doos te verversen en aan te vullen

De doos moet duidelijk zichtbaar op ooghoogte in een wandklem aan de muur zijn bevestigd en zeker eens per half jaar worden gecontroleerd door bijvoorbeeld de bedrijfshulpverlener of preventiemedewerker. Verbandmiddelen en ontsmettingsmiddel hebben namelijk een uiterste houdbaarheidsdatum. Ook kunnen er bijvoorbeeld verbandmiddelen uit gepakt zijn, zonder ze daarna opnieuw aan te vullen.  Daarom moet de inhoud na elk gebruik worden aangevuld. Maak een persoon verantwoordelijk voor beide taken. De inhoud van de EHBO-doos moet toegesneden zijn op de situatie op de werkplek. Een EHBO-doos voor een kantoor verschilt aanzienlijk van die voor een werkplaats. Daarnaast is er een uitgebreidere doos nodig als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.

Ook bij ritjes voor de zaak EHBO-voorzieningen treffen

Als werknemers voor uw organisatie de weg opgaan, zoals koeriers of vrachtwagenchauffeurs, is het aan te raden de voertuigen uit te rusten met een Eerste Hulp-set voor auto’s. Deze bevat een selectie van de gewone EHBO-doos en heeft bovendien een veiligheidshamer (met gordelsnijder), reflectievesten, een gevarendriehoek en een brandblusser.

Bron: Rendement

 

Deel deze pagina:

Geld overmaken binnen vijf seconden en op ieder moment

Zeven grote Nederlandse banken werken samen aan de introductie van zogenoemde Instant Payments voor real-time eurobetalingen. Inmiddels is de pilot, die aan het begin van dit jaar startte, ten einde. De uitkomsten daarvan zijn positief en daarom zullen deze banken vanaf nu starten met Instant Payments.

Kenmerkend voor deze nieuwe betaalmethode is niet alleen dat de overboeking binnen 5 seconden plaatsvindt, maar ook dat er 24 uur per dag en 7 dagen van de week geld overgemaakt kan worden, waar banken nu op feestdagen en in weekends nog gesloten zijn. Gedurende de testperiode zijn er een miljoen van deze overboekingen verwerkt, die telkens binnen de geplande vijf seconden zijn afgerond. Ook handig is dat de betaler een bevestiging krijgt zodra het geld is overgeboekt. Er is geen maximum bedrag vastgesteld voor overboekingen en de veiligheid en betrouwbaarheid van de betalingen zullen aan dezelfde hoge eisen voldoen als de huidige infrastructuur voor interbancair euro-betalingsverkeer.

Het aantal overboekingen neemt toe

Instant Payments geldt voor eurobetalingen naar en tussen rekeningen van Rabobank, SNS, KNAB, ASNBank, Regio bank en ABN AMRO. Ze gelden voor alle transacties via mobiel en internetbankieren en en het IBAN (tool). Sommige banken, zoals Bunq, bieden nu al een snelle betaalmogelijkheid aan, maar die mogelijkheid is nog niet gekoppeld aan de banken die nu starten met Intant Payments. Na verloop van tijd moet het mogelijk zijn ook batch-betalingen via Instant Payments te verrichten. Daarmee zal het aantal overboeking nog sneller in volume toenemen.

Let op voor nieuwe phishingmails rond Instant Payments

Naast het beschikken over veilige en goede (online) betaalmethoden is ook de mogelijkheid om snel geld over te kunnen boeken belangrijk voor organisaties. Betalingen (tool) via internetbankieren nemen op dit moment een paar uur in beslag als uw organisatie een bankrekening aanhoudt bij een andere bank dan de ontvanger. Criminelen weten dat dit een pijnpunt is bij organisaties. Daarom waarschuwt Betaalvereniging Nederland voor phishingmails die mogelijk op de loer liggen: als daarin staat dat er een actie verricht moet worden om de betaling sneller te laten verlopen, is deze mail niet pluis. Organisaties en klanten hoeven namelijk niets te doen om zo’n snelle overboeking te laten lukken.

Bron: Rendement

Deel deze pagina:

Meer starters en minder stoppers in eerste kwartaal

zzpIn het eerste kwartaal van 2019 waren er 11% meer starters, 12% minder stoppers en 2% minder faillietverklaringen dan in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal ondernemingen bedroeg op 1 april van dit jaar 1.929.887. Sinds 1 april 2018 kwamen er 93.486 ondernemingen bij.

Volgens de Kamer van Koophandel komt de groei van het aantal starters vooral door beginnende fulltime en parttime zzp’ers: zzp’ers  die minder dan 15 uur per week in hun onderneming steken. In het eerste kwartaal van 2019 waren er 9% meer fulltimers (3.104 meer) en 24% meer parttimers (2.547 meer) dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook waren er 3.654 minder stoppende zzp’ers (2.942 fulltime zzp’ers en 712 parttime zzp’ers) dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Het aantal mkb-ondernemingen groeide met 1.751 tot in totaal 443.349.

Geen groei in sector Financiële Instellingen

Relatief is de sterkste groei te zien in de sectoren Energie, Water en Milieu (+10%), Bouw en Logistiek (beide +8%) en Gezondheid (+7%). De sector Financiële Instellingen liet, net als de sector Land- en Tuinbouw, geen groei zien.

Meeste nieuwe ondernemingen in Zuid-Holland

De sterkste relatieve groei van het aantal ondernemingen in het eerste kwartaal is te vinden in de provincies Zuid-Holland (+7%), Flevoland en Noord-Holland (beide +6%). In Drenthe en Limburg is de relatieve groei van het aantal ondernemingen het laagst (beide 3%).

Inzicht in ontwikkeling

Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2019 2% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018: het aantal daalde van 761 naar 744.
De KVK Bedrijvendynamiek geeft inzicht in het aantal bedrijven in Nederland per 1 april 2019 en de ontwikkeling van het aantal starters, stoppers en faillietverklaringen in het eerste kwartaal van 2019.

Bron: Rendement

Deel deze pagina: