Zonder zorgen van VAR naar Wet DBA: hoe doe je dat? Zorg in ieder geval dat je goed op de hoogte bent. En als je met een modelovereenkomst werkt, zorg dan ook dat je je aan de afspraken houdt die in de modelovereenkomst staan.
Ga niet uit van de wilde verhalen die je in de media ziet over de Wet DBA. Dat zegt Peter Hoogstraten, landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, dan kom je al een heel eind.
Als opdrachtgever heb je vooral te maken met het risico op naheffingen wegens verkapte loondienst. Bij de jaarlijkse controle zal de accountant doorvragen als hij risico’s ziet. De kunst is om de risico’s goed in te schatten en maatregelen te nemen om ze te verminderen. Wat daar zeker bij helpt is een goedgekeurde modelovereenkomst. Daarnaast moet je blijven monitoren of je volgens de overeenkomst werkt. Je moet iets aan fiscale beheersing gaan doen.
Je kunt het vergelijken met je auto. Je koopt het nieuwste model, met de allermooiste foefjes. Maar ook die moet je na 15.000 km naar de garage brengen voor een check en na 30.000 km heeft hij zeker onderhoud nodig. En soms moet je ook iets vervangen.
Verkapt dienstverband ook duur bij ziekte
Op het Jaarcongres Salaris zal fiscalist Peter Hoogstraten onder meer de Wet DBA behandelen, maar Marjol Nikkels, directeur CS Opleidingen BV, en ook spreker op het Jaarcongres, heeft daar nog wel een aanvulling op:
“Let heel goed op dat je ook via de modelovereenkomst werkt, er zijn heel veel voorbeelden te vinden op de site van de Belastingdienst
Worden de afspraken in de modelovereenkomst niet nagekomen en is er toch sprake is van een verkapt dienstverband, dan is de opdrachtgever/werkgever ook verantwoordelijk bij ziekte. En de kosten van 2 jaar ziekte en 10 jaar WGA instroom kunnen oplopen tot ruim 200.000 euro.”
Bron: Over Salaris.nl