Prinsjesdagplannen uitgelekt

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet zijn plannen voor de komende jaren. Toch zijn er nu al heel wat maatregelen naar buiten gekomen.

Nu de ministerraad de begrotingen voor 2016 klaar heeft, worden steeds meer maatregelen uit de Prinsjesdagstukken onderwerp van gesprek. RTL Nieuws heeft de stukken alweer ingezien. Wat vertellen de Haagse bronnen?

  • De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit.Werkende mensen met een minimuminkomen hebben het grootste voordeel. Het leek er in de oorspronkelijke plannen op dat gepensioneerden en mensen met een uitkering erop achteruit zouden gaan, maar dat is in de definitieve plannen niet meer het geval.
  • Wie tot € 125.000 spaart, gaat over dit vermogen minder belasting betalen. De belasting op hogere spaartegoeden gaat juist omhoog. Daarnaast stijgt het heffingsvrije vermogen van ongeveer € 21.000 naar € 25.000. Verder veronderstelt de Belastingdienst op dit moment dat u een rendement realiseert van 4%. Omdat dit percentage niet meer reëel is, wordt dit percentage variabel en gebaseerd op de gemiddelde rente van de afgelopen vijf jaar. Dit geldt alleen voor vermogens tot € 125.000.
  • De regeling voor belastingvrij schenken – die in het verleden al eerder tijdelijk werd verhoogd – wordt per 2017 opnieuw uitgebreid. Als de schenking wordt gebruikt voor het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek, geldt een maximum van € 100.000. De ontvanger van de schenking moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.
  • Vaders en meemoeders krijgen mogelijk langer kraamverlof na de geboorte van hun kind. Dit wordt per 2017 waarschijnlijk opgehoogd van twee naar vijf betaalde vrije dagen. Voor wiens rekening deze dagen komen, is nog niet duidelijk; dat kan de werkgever zijn of UWV.

Bron: Rendement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *