Ontslagen vanwege zwangerschap

Wanneer vertel je een werkgever dat je zwanger bent? Die vraag is best precair. Helemaal omdat eerlijk zijn over je zwangerschap voor werkgevers vaak reden is om je te weigeren, je contract niet te verlengen of je zelfs te ontslaan. Maar wat zowel vrouwen als werkgevers meestal niet weten is dat zo’n reactie op een zwangerschap discriminatie is. Dit blijkt ook weer uit een recente zaak bij het College voor de Rechten van de Mens.

Zo detacheerde NL Juristen een vrouw bij de gemeente Amsterdam. Vlak nadat zij het contract tekende, vertelde de vrouw dat ze zwanger was. Daarop besloot NL Juristen het contract met haar per direct te beëindigen. Het bedrijf vond dat zij op het verkeerde spoor waren gezet op het moment dat zij het contract met de vrouw afsloten. Want hoewel de vrouw wist dat zij bij de opdrachtgever een zwangere medewerker moest vervangen, besloot zij toch haar zwangerschap te verzwijgen. Ook kon de vrouw door haar zwangerschap de opdracht waarvoor zij was ingehuurd niet afronden.

Zwangerschapsverlof valt samen

Een vrouw is niet verplicht om een (toekomstig) werkgever te vertellen dat zij zwanger is. Ook niet als zij hierdoor een belangrijk deel van de afgesproken werkzaamheden niet kan doen. Dit is ook het geval als een werkgever een zwangere vrouw in dienst neemt om een zwangere werknemer te vervangen tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, zelfs als hun verlof (deels) samenvalt. Het College oordeelt dan ook dat NL Juristen de vrouw discrimineerde door het contract te beëindigen vanwege haar zwangerschap.

Bron: HR de praktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *