Belastingdienst waarschuwt voor nepmail betalingsachterstand

NepmailCyberboeven kruipen opnieuw in de huid van de Belastingdienst. Krijgt u een e-mail van de fiscus over een betalingsachterstand over het jaar 2016 of 2017? Dan heeft u niet met de inspecteur, maar met een crimineel van doen.

De Belastingdienst waarschuwt particulieren dat er zogeheten phishingmails in omloop zijn. Die lijken van de fiscus af te komen, maar in werkelijkheid komen ze van cybercriminelen die uit zijn op gegevens van belastingplichtigen.

Phishing lijkt weer toe te nemen

Volgens de Belastingdienst doen twee versies de ronde. Bij de ene moet de ontvanger dringend € 65,70 storten en bij de andere gaat het om een bedrag van € 459,70. Het rekeningnummer in de mail is niet van de Belastingdienst. Die drukt particulieren dan ook op het hart om niet te betalen: ‘We vragen nooit via e-mail om betalingen te doen.’
De waarschuwing van de Belastingdienst komt op het moment dat phishing weer een vlucht lijkt te nemen. Het aantal frauduleuze mails leek juist steeds verder te dalen, maar uit een rondgang van de NOS blijkt dat dit beeld aan het kantelen is. De vier grote banken en de politie zien juist weer meer criminele hengelaars. Bovendien zijn de digicriminelen steeds inventiever, en spelen ze bijvoorbeeld in op actuele storingen. Zo komt een phishingmail voor de ontvanger minder uit de lucht vallen en lijkt het nog geloofwaardiger. Eerder bleek ook al dat het mkb nog wel een tandje bij mag zetten in de strijd tegen cybercrime.

Fraude melden bij de Belastingdienst

De Belastingdienst is ook geregeld de pineut bij internetcriminelen. Vorig jaar waarschuwde de fiscus al voor neptelefoontjes over een belastingschuld en voor nepberichten via WhatsApp. En nu dus de valse mails.
De Belastingdienst vraagt organisaties en particulieren ook om melding te maken van phishing-mails, verdachte brieven, valse telefoontjes en ander digitaal gespuis. Dat kan door een kopie of screenshot te maken en die te mailen naar valse-email@belastingdienst.nl. Een uitgebreide beschrijving van hoe zo’n melding in z’n werk gaat vindt u op deze website. Daar staat bijvoorbeeld ook de lijst met bankrekeningnummers die de Belastingdienst gebruikt.

Bron: HR Rendement