De ruim 1000 bedrijfsartsen in Nederland krijgen er een belangrijke taak bij. Voortaan moeten ze de werkgever ook adviseren hoe hij ziekte en uitval door het werk het beste kan voorkomen.
De FNV is blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer haar argumenten heeft overgenomen. Dit bleek bij de stemming over wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet.
Preventie als vast onderdeel van contract met arbodienst
Preventie wordt een vast onderdeel van het contract met de arbodienst, inclusief de financiering. De OR heeft instemmingsrecht en de Inspectie SZW kan hierop handhaven. Ook bedrijfsartsen en andere arbodeskundigen hadden hierop aangedrongen. Zij willen graag preventief adviseren, maar werkgevers zitten hier vaak niet op te wachten en willen er daarom ook niet voor betalen. Deze patstelling is nu doorbroken.
Voor werknemers betekent de nieuwe aanpak een betere bescherming
Werkgever moet probleem voortaan bij bron aanpakken
Voor werknemers betekent de nieuwe aanpak een betere bescherming. Bij problemen met werkdruk of lawaai krijgt de werkgever voortaan een advies om het probleem bij de bron aan te pakken. Nu is het vaak nog zo dat elke betrokken werknemer afzonderlijk een advies krijgt. Dat kan dan gaan om bijvoorbeeld een cursus stressbestendigheid of time management, of over het dragen van oordopjes.
Bedrijfsarts kan I-SZW inschakelen bij negeren advies
In zijn sterkere positie kan de bedrijfsarts zo nodig de Inspectie SZW inschakelen als de werkgever zijn adviezen negeert. De werkgever loopt ook meer risico. Krijg hij deskundige adviezen waar hij vervolgens niet naar handelt, dan kan hij daarop worden aangesproken. Dat zal voornamelijk gebeuren als het genegeerde advies aantoonbaar leidt tot verzuim of gezondheidsschade.
Bron: fnv.nl via Arbo Online.nl