‘Verplichte eigen risico gaat komende jaren verder omhoog’

De zorgpremie en het eigen risico gaat de komende jaren verder omhoog. Dat melden AD, Telegraaf en persbureau ANP woensdag op basis van anonieme bronnen.

De Telegraaf en het ANP schrijven dat het nieuwe kabinet de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro per maand gaat verhogen, zo zou blijken uit de conceptstukken voor Prinsjesdag. Het eigen risico stijgt mogelijk van 385 naar 400 euro.

Het eigen risico bleef dit jaar voor het eerst in lange tijd gelijk. Met de verhoging zou het kabinet de doorlopend stijgende zorgkosten het hoofd willen bieden.

Om de hogere kosten te compenseren, zou de zorgtoeslag ook stijgen met 130 euro per jaar. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Begin augustus zei DSW Zorgverzekeraar-topman Chris Oomen al dat de zorgpremie volgend jaar gaat stijgen door een fikse tegenvaller van 400 miljoen euro.

Kosten

Door de vergrijzing van de bevolking en de innovaties in de zorg zullen de kosten ook de komende jaren hoger uitvallen.

CDA en ChristenUnie voerden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog campagne om het eigen risico met 100 euro te verlagen.

In april werd duidelijk dat er hoge kosten verbonden zouden zijn aan de afschaffing of verlaging van het eigen risico: zo’n ruim 1 tot bijna 5 miljard euro per jaar.

Aan de zorg wordt dit jaar 74,5 miljard euro uitgegeven. Afschaffing van het eigen risico zou 4,8 euro miljard euro kosten. Een verlaging zoals het CDA wilde, kost de schatkist jaarlijks 1,1 miljard euro.

Onaanvaardbaar

Patiëntenfederatie Nederland, een koepel van patiëntenorganisaties, vindt de maatregel onaanvaardbaar. ”Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten. Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen leidt tot mijden van zorg”, stelt de organisatie.

De belangenbehartiger roept de Tweede Kamer op ”dit onzalige plan” bij de begroting van tafel te halen en ”liefst nog eerder.” De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.