Site met like-knop verantwoordelijk voor datadeling

AVGEen interessante rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie die zomaar precedentwerking zou kunnen hebben: een website wordt verantwoordelijk gehouden voor het delen van gebruikersdata met Facebook via de like-knop.

De Duitse organisatie FashionID heeft – zoals zoveel organisaties tegenwoordig hebben – een like-knop op haar website staan. Handig, want gebruikers kunnen de organisatie hiermee volgen op Facebook. Maar achter de schermen gebeurt er ook iets: de knop deelt gebruikersinformatie met Facebook op basis waarvan profielen voor advertenties worden opgesteld. En dat allemaal zonder dat de gebruikers hier ooit toestemming voor hebben gegeven.

Toestemming voor gegevensverwerking door Facebook?

Het Europees Hof van Justitie heeft nu bepaald dat zowel Facebook als FashionID verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van persoonsgegevens. Ook al is er in het geval van FashionID slechts sprake van het doorsturen van informatie. De uitspraak kan consequenties hebben voor alle websites die gebruikmaken van een like-knop. Wellicht moet veel explicieter worden wat er gebeurt als iemand op een like-knop drukt. Dat het door deze uitspaak nodig wordt toestemming te vragen voor deze gegevensverwerking (tool) is ook niet ondenkbaar.

Bron: Rendement